• 主持建筑师
  • Chief Architect
  • 王昀博士
  • Doctor WangYun
  • 善美办公楼门厅增建  Entrance of Shanmei office building
  • 这是一个给现有办公楼增建门厅的小项目。办公楼原有入口在建筑的南侧,业主希望将主入口改设在办公楼的东侧。由于现状楼的东侧只有一个设置在走廊尽头的门,因此在其延长线上增建怎样的门厅便成为设计问题的关键。增建门厅基地的南北两侧有两栋建造于不同时期的住宅楼,一个狭长的私道使基地与城市道路相联。设计将原有办公楼施以黑灰色,使其淡化并与周围的住宅楼共同成为围合办公楼前广场空间的背景要素。增建门厅采用单纯的几何形体,运用摆放一个微弯曲方筒体块的方法使门厅成为小广场上的视觉中心。广场的铺地采用从北京近郊河谷中捡来的石头。门厅内部空间的透视性(透明玻璃)与非透视性(毛玻璃)的交替演出引发着体验者对于透视问题和空间维度问题的沉思。

    This small project is a hall which serves as an extension to an office building, The present entrance is on the south side of the building, The client requested that the entrance be changes to the east side of the building.The original entrance of the building was on the southern side of the building, but the client wanted to set the entrance to the eastern side of the building. The extension poses a challenge to the design of the hall. At present there are two apartment buildings on the south and north sides of the building. They are constructed in different periods of time. A small private path connects the site with the city road. The original building was painted black to turn it into a background to the new extension, which is paints white. The extension s curved interior creates a space that transforms. The visitor’s traditional expectations of perspectival space, The visitor’s awareness of the problems of perspective and the perception of space.